Hvordan beskytte seg mot stråling?
1. Vent med å ta telefonen opp til hodet inntil du ser at anropet er kommet gjennom
Strålingen fra telefonen er markant høyere når den forsøker å ringe noen opp, men den reduseres igjen betraktelig så fort samtalen er opprettet.
2. Begrens bruken av mobiltelefonen i bilen
Mobiltelefonen bør helst være på flymodus i bilen fordi bilens metallkarosseri reflekterer strålingen, og dermed også forsterker den. Karosseriet fungerer også som en skjerm, slik at mobiltelefonen må være på maks effekt for å nå ut gjennom metallet og til basestasjonen. I noen biler kan man spesialbestille «premium-telefon». Det er et tvillingkort i dashbordet og utvendig antenne. Da er strålingen utenfor – og du inne i bilen.
3. Bruk hodetelefoner eller høyttalerfunksjonen
Det beste er å bruke mobiltelefonen i høyttalermodus, og ha den lengst mulig unna kroppen. Strålingen mot hodet reduseres betraktelig når du bruker hodetelefoner, men kobberledningen på alminnelige øreplugger fungerer ledende på de elektromagnetiske strålene, og sender disse opp i hodet ditt. Det finnes hodetelefoner med luft de siste 10–15 cm, og det anbefales. Trådløse øreplugger er en dårlig ide fordi de stråler mye og på meget kort avstand fra hjernen.
4. Unngå å ha telefonen liggende ved sengen eller på soverommet om natten
Telefonen sender ut elektromagnetiske stråler ca. hvert 20. sekund. Den henter også oppdateringer, data m.m. i løpet av natten. Dette påvirker og stresser kroppen din unødvendig.
5. Bruk telefonen kun til korte beskjeder
Ikke bruk mobiltelefonen til lange samtaler; bruk fasttelefon, IP-telefon med kabel eller Skype eller Facetime via kablet PC.
6. Ikke gå med mobiltelefonen i BH, bukse- eller jakkelomme
Når du bærer telefonen tett på kroppen i lange perioder i løpet av dagen, utsetter du kroppen, og de vitale organene dine, for unødvendig elektromagnetisk stråling.
7. Unngå å være i nærheten av Wi-Fi-rutere
Unngå (så mye som mulig) å oppholde deg i nærheten av Wi-Fi-rutere, både hjemme og på jobben. Hvis mulig, benytt ruter med kabel. Det er sikrere, mer pålitelig, raskere – og uten stråling. Slå av trådløse rutere om natten, bruk ev. en timer.
8. Deaktiver 3G/4G, Wi-Fi og Bluetooth når du ikke har bruk for det
Det er en god vane å skru på det du trenger når du trenger det. Oftest trenger du kun å være tilgjengelig på telefon. Da holder det med GSM.
9. Babycall
Det finnes to typer: en som stråler HELE tiden og en som stråler kun når det er lyd. Velg den siste typen! Legg den så langt unna babyen som mulig.
10. Soveplass
Sjekk at du har god nok avstand til alle elektriske apparater, elektriske varmeovner, varmekabler, transformatorer, dimmere, m.m. Hold minst 1 m avstand til ledninger til ujordede lamper.
11. Arbeidsplass
Finn ut hva som finnes av strålekilder nær din arbeidsplass. Mobilforsterkere (ser ut som omvendte «sopper», henger i taket i mange næringsbygg) og Wi-Fi-rutere er blant de vanligste kildene i kontorbygg. Ikke ha din arbeidsplass i nærheten av slike strålekilder.
12. Mobilantenner
Mobilantenner står plassert på egne tårn, på tak og fasader i våre omgivelser. Dersom slike sender mot din bolig eller arbeidsplass på avstander kortere enn for eksempel ca. 500 m (som et eksempel, det er heller ikke en trygg avstand) kan du utsettes for betydelig og langvarig strålebelastning. Vurder å få utført måling av strålenivå, eventuelt iverksett skjermingstiltak (male vegg, skjermingsgardiner, skjermende folie på vinduer).
HUSK: Avstand er din venn. Gjør alltid det du kan for å holde lengst mulig avstand til strålekilder, og reduser tiden du benytter trådløst til et minimum.