Kilder til lavfrekvente felt
Elektriske felt oppstår der det er spenningsforskjeller. Et elektrisk apparat som er tilkoblet strømnettet blir omgitt av et elektrisk felt, selv når apparatet er avslått og det ikke går strøm gjennom det. Styrken på feltet øker når spenningen øker. Elektriske felt måles i volt per meter (V/m). Elektriske felt kan skjermes.
Magnetiske felt oppstår når det går strøm gjennom en ledning eller et elektrisk apparat. Størrelsen på magnetfeltet avhenger av strømstyrken, og feltet øker når strømmen gjennom lederen øker. Avslåtte apparater har ikke magnetfelt. Magnetfelt måles i tesla (T). Tesla er en stor enhet, og det er vanlig å angi magnetfelt i mikro- eller nanotesla (µT = 10-6 T, nT = 10-9 T). Skjerming av magnetfelt er vanskelig da de går relativt uhindret gjennom de fleste materialer.
Grenseverdier i Norge
Bestemmelser om ikke-ioniserende stråling (det elektromagnetiske spekteret med frekvenser under 1 016 Hz) er gitt i Forskrift om strålevern og bruk av stråling: «All eksponering av mennesker for ikke-ioniserende stråling skal holdes så lav som praktisk mulig». For publikum er grenseverdien for 50 Hz elektriske felt 5 000 V/m, for magnetfelt 200 000 nT. I yrkessammenheng er tilsvarende verdier henholdsvis 10 000 V/m og 500 000 nT.
Ved nyetablering av bygg, høyspentanlegg eller opprustning av slike anlegg, sier utkast til ny forvaltningsstrategi at en bør søke å unngå at bygg får magnetfelt over utredningsnivået på 400 nT. Internasjonal forskning viser en doblet risiko for utvikling av leukemi hos barn når gjennomsnittsverdien for magnetfelt i hjemmet er over 400 nT. 400 nT er altså 500 ganger lavere enn anbefalt grenseverdi for publikum per i dag. Hovedsakelig på grunn av den økonomiske belastningen en opprustning innebærer gjelder ikke 400 nT for eksisterende anlegg, men basert på den seneste forskningen mener Folkets Strålevern at man også burde rydde opp i alle eksisterende anlegg.
Basert på kunnskap fra dem som har erfaring med helseproblemer i forbindelse med EMF, anbefaler Folkets Strålevern at grenseverdien ved lang eksponering, spesielt sove- og arbeidsplass, settes til 50 nT for friske, voksne mennesker og 20 nT for syke og barn. For elektriske felt bør den være 10 V/m.
Kilder til lavfrekvente felt er
– høyspentlinjer
– transformatorstasjoner
– varmekabler
– husholdningsapparater og klokkeradioer
– lavvoltslamper, lysstoffrør, transformatorer og ladere
– PC og TV
Høyspentlinjer
Folkets Strålevern mener det er skadelig å bo for nær en høyspentlinje. Mange mennesker som bor nær høyspentlinjer rapporterer om plager, og det er ofte et høyt antall krefttilfeller blant de som bor i nærheten. Det er påvist slike sammenhenger i flere studier. Spesielt er det flere studier som finner overvekt av leukemi hos barn, med doblet risiko for å få leukemi ved gjennomsnittsverdi for magnetisk felt i hjemmet over 400 nT. En norsk studie publisert i 2004 rapporterte 60 % økning i risiko for brystkreft blant kvinner eksponert for magnetfelt over 50 nT. En annen norsk studie rapportert i 2003 viste en sammenheng mellom ondartet føflekkreft og eksponering for magnetfelt fra høyspentledning.
En arbeidsgruppe avga i juni 2005 en rapport om elektromagnetiske felt og helse til Helse- og omsorgsdepartementet og Olje- og energidepartementet. Arbeidsgruppen anbefalte at nåværende praksis videreføres, ved at man velger alternativer som gir lavest mulig magnetfelt når dette kan forsvares med hensyn til merkostnader eller andre ulemper av betydning. Ved bygging av nye boliger eller nye høyspentanlegg anbefales det å gjennomføre et utredningsprogram som grunnlag for å vurdere tiltak som kan redusere magnetfelt. Gruppen anbefalte 400 nT som utredningsnivå for mulige tiltak og beregninger som viser merkostnader og andre ulemper.
Ved bygging av nye høyspentledninger bør man forsøke å unngå og legge dem nærme boligområder, barnehager, skoler, osv. Ved nyetablering av slike områder bør man unngå nærhet til eksisterende høyspentledninger. Der det er mulig bør man, ut ifra flere hensyn, velge en noe større avstand enn de minstegrenser som er fastsatt av sikkerhetshensyn for avstand mellom høyspentledninger og bebyggelse.
Ved vedtak om etablering av nye bygg eller høyspentanlegg som medfører at enkelte boliger får magnetfelt over 400 nT som gjennomsnittsverdi, anbefalte gruppen at informasjon om forholdet videreføres til beboere også ved senere salg eller leie av boligen. Dersom det gjelder barnehager eller skoler må slik informasjon også meddeles kommunale etater, samt bedrifter og private som er ansvarlige for utbygging og eventuell drift. Arbeidsgruppen anbefalte også at med dagens kunnskap og beskrivelse av risikosituasjonen, er riving av boliger eller fjerning av eksisterende ledninger, på grunnlag av forhøyet magnetfelt, generelt sett et for drastisk tiltak.
I arbeidsgruppen satt følgende personer:
– Avdelingsdirektør Gunnar Saxebøl, Statens strålevern (formann)
– Seksjonssjef Merete Hannevik, Statens strålevern
– Seniorrådgiver Anders Smith, Sosial- og helsedirektoratet
– Forsker Ellen-Marie Forsberg, De nasjonale forskningsetiske komiteer
– Seniorrådgiver Asle Selfors, Norges vassdrags- og energidirektorat
– Kommuneoverlege Olav Brunborg, Gjøvik kommune
– Overingeniør Rune Skatt, Bærum kommune
– Forsker Karl Gerhard Blaasaas, Forsvarets sanitet (sekretær)
Statens strålevern er landets fagmyndighet på stråling, og er ansvarlig for å ivareta helseaspektene knyttet til eksponering for elektromagnetiske felt fra høyspentanlegg.
Kommunene kan også innta en sentral rolle ved å ta hensyn til eksponering for elektromagnetiske felt fra høyspentanlegg i sin arealplanlegging og ved behandling av byggesøknader.
Statens strålevern, NVE, kommuner og netteiere skal inneha kunnskap om forskningsstatus på helseeffekter, forvaltningsstrategi og gjeldende lovverk.
På forespørsel fra utbyggere eller byggeiere skal ansvarlig nettselskap kunne beregne magnetfelt ved husvegg ut ifra oppgitte avstander, gi fakta om ledningens type og årlig gjennomsnittsbelastning, alternativt utføre målinger og beregnet årsgjennomsnitt på grunnlag av dette.
De elektromagnetiske feltene rundt høyspentlinjene er avhengige av spenning, strømstyrke og kabeltype samt -oppheng. Feltenes intensitet avtar med avstanden. Jordkabler, i stedet for luftledning, vil kunne redusere feltene eller flytte feltpåvirkningen til et annet sted, og feltet avtar raskere til siden. Jordkabler har også andre fordeler – i tillegg til de klare estetiske fordelene – som lavere vedlikeholdskostnader, lavere tap og mindre sannsynlighet for ulykker. En ulempe med jordkabler er at man ikke vet hvor de er, og ofte blir de lagt i gangveier. Da er avstanden kort og de elektromagnetiske feltene blir allikevel høye.
I den senere tid er det blitt vanlig å legge kraftige høyspentlinjer langs motorveiene. Hvordan påvirker det sjåførene og kjøringen at de blir utsatt for høy elektromagnetisk stråling over lang tid?
En bolig som ikke ligger ved en høyspentledning vil normalt ha et magnetfelt under 100 nT.
I tabellen nedenfor er det gitt representative magnetfeltverdier ved ulike høyspentledninger med planoppheng.
Sammenheng mellom feltstyrke og avstand for noen ledningstyper. Avstanden er gitt som horisontal avstand fra nærmeste linje. A = strøm i ampere, kV = kiloVolt, nT = nanoTesla:
Spenning | 420 kV | 300 kV | 132 kV | 22 kV |
Strømstyrke | 800 A | 400 A | 200 A | 20 A |
Feltnivå i 10 meters avstand | 5 000 nT | 2 500 nT | 1 400 nT | 70 nT |
Avstand ved 400 nT | 70 m | 45 m | 25 m | 3 m |
Avstand ved 100 nT | 145 m | 100 m | 55 m | 8 m |